Říj 012018

Na zpáteční sestupové cestě z Wielkigo Sczelinca musíme konstatovat, že i v bezprostřední blízkosti našich národních hranic se nacházejí dosud neznámé přírodní zajímavosti, které rozhodně stojí za to shlédnout. Než dojdeme zpátky k autobusu, tak nastává ta správná chvíle pro návštěvu stánků s různými pochutinami, a je z čeho vybírat. Typicky polská hustá polévka žurek, místní grilované kvalitní sýry a také domácí chleba se škvarkami a kyselým okurkem. A ten krajíc je opravdu dřevorubecký. Na klasický oběd totiž není čas, paní průvodkyně Eva nás popohání, abychom stihli naplnit celý program.
Po krátké cestě autobusem se přemisťujeme do Wambierzyc (Vambeřice), kde se nachází hojně navštěvovaný poutní kostel, jehož historie sahá až do roku 1263. Velmi zdobný interiér kostela je umocněn právě probíhající mší, určenou především mladým lidem. Oproti českým zemím jsou polské kostely při těchto příležitostech plné lidí, a takové množství mladých věřících lidí je pro nás Čechy, Moravany a Slezany překvapující.

Je nám líto, ale formulář pro přidávání komentářů je momentálně uzavřen.